GGPoker
FREE

Pokerul în trecut: Johnny Moss

Johnny Moss s-a născut pe 14 mai 1907 într-un orășel numit Marshall, Texas. Mama lui Johnny a murit brusc din cauza unor complicații legate de apendicită când acesta avea doar 8 ani, iar tatăl său a fost grav rănit într-un accident de muncă la doar câteva luni distanță. În urma acestor evenimente tragice, Johnny a început să vândă ziare pentru a putea plăti facturile. Până când a ajuns la adolescență, Johnny locuia deja singur în Dallas. În această perioadă, a început să lucreze pentru Western Union Telegraph Company. În timpul liber, Johnny frecventa sălile de biliard locale și plasa mici pariuri pe jocuri. Orice sumă de bani în plus pe care o putea trimite acasă tatălui său era neprețuită. Astfel, Johnny l-a întâlnit pe Benny Binion, emblema jocurilor de noroc din America acelor vremuri și totodată șeful mafiei, cel care avea să îl învețe pe Johnny să joace cărți. Benny a fost o figură importantă în viața lui Johnny, nu doar pentru că l-a învățat jocul care avea să îi facă avere, ci și pentru că a organizat importante jocuri de poker care au scris istorie în care Moss a excelat – dar despre acest subiect ceva mai târziu.

În anul 1923, când Moss avea 16 ani, a obținut un loc de muncă full-time la un club care se numea Otter’s Club, unde a fost instruit să observe diferite forme de trișare sau de numărare a cărților. Johnny stătea lângă marginea mesei și își ținea ochii îndreptați atât asupra dealerilor, cât și asupra jucătorilor. Pasiunea lui Johnny pentru poker s-a născut probabil din orele lungi petrecute in club, cand acesta urmărea experții care își perfecționau constant jocul. O noapte bună petrecută jucând cărți la mesele Otter’s Club, conform lui Moss însuși, echivala cu un câștig de peste $500 sau aproximativ $6500 în banii de astăzi. Johnny a petrecut doi ani lucrând la Otter’s Club și la un alt cazino din Dallas, numit Elk’s Club, înainte de a decide să renunțe și să devină un rounder – un jucător care călătorește prin țară pentru a lua parte la jocuri de noroc. Un boom considerabil al petrolului în regiunea Texas s-a dovedit profitabil având în vedere noua carieră aleasă de Johnny. Nu era neobișnuit ca oameni de afaceri să joace sute și mii de dolari pe mână. Pentru cineva la fel de iscusit ca Johnny, banii aproape creșteau în copaci. Astfel, într-o singură noapte, Johnny lua acasă poturi și de un milion de dolari. Johnny a călătorit în multe state, inclusiv în Oklahoma și Louisiana, căutând să își testeze nivelul împotriva celor mai buni gambleri din Statele Unite. Cu puțină educație formală, dar cu un instinct puternic de supraviețuire și o inteligență ascuțită, Johnny a devenit un om bogat până la sfârșitul anilor 1920. De-a lungul vieții sale, el a fost un om al extremelor. În ciuda analfabetismului său, Moss avea obiceiul de a face într-un minut investiții înțelepte, iar apoi în următorul își paria economiile.

Prima femeie care i-a cucerit inima lui Johnny a fost o doamnă pe numele ei Virgie Ann Mouser. Johnny a avut dificultăți în a-și convinge tatăl să îi permită căsătoria cu ea, iar în cele din urmă aceasta s-a înfăptuit: înregistrările statului arată că data la care cuplul s-a căsătorit a fost 1 mai 1926. Sunt disponibile foarte puține informații despre relația lor dincolo de acest punct. Nu există înregistrări oficiale ale unui divorț, însă nu există nici articole sau surse primare care s-o menționeze pe soția sa după nuntă, așa că această primă căsătorie este învăluită în mister.

Johnny a fost un texan neînfricat din toate punctele de vedere, spiritul aventuros fără limite al cowboy-ilor curgându-i prin vene. Într-o seară, în timp ce juca în sala din spate a unui cazino uitat de vreme, Johnny a observat niște găuri în tavan deasupra meselor de poker. A mișcat din cap și a întins mâna spre pistolul care îi atârna din centură. A dezactivat siguranța și a îndreptat pistolul în sus, avertizând că, dacă găurile nu erau astupate imediat, va deschide focul. În unele versiuni ale poveștii, Johnny a tras cu pistolul și a nimerit fesele unui angajat al cazinoului ascuns în pod!

Într-un interviu tipărit în revista Sports Illustrated, Johnny a vorbit despre jocurile cu mize mari jucate în apogeul boom-ului petrolului din Texas:

”Dacă jucai o săptămână, puteai să câștigi un milion de dolari, îi puteai câștiga chiar și într-o noapte dacă lucrurile decurgeau foarte bine. Au fost jocuri, precum cele de la vechiul Hotel Metropolitan din Forth Worth, la care erau niște sume implicate pe care dacă le amintesc acum, nimeni nu ar crede. În orice caz, trebuie să fii un bun gambler ca să te poți îmbogăți din afacerea cu petrol. Unii din acei jucători au ieșit cu 40 de milioane de dolari. Banii nu au însemnat nimic pentru ei, dar jocurile de noroc da. Unii dintre ei mari investitori în afacerile cu petrol pe vremuri mai joacă încă în jocuri de poker de miză mare, dar numai pentru plăcerea de a învinge un jucător profesionist, dacă o pot face. Îmi place să-i văd venind.”

Lăsând la o parte câștigurile la poker și caracterul de Southern Gentleman, există o majoritate de oameni care cred că Johnny Moss ar fi fost cel mai mare trișor din istoria pokerului, posibil chiar din istoria trișorilor! Ce modalitate mai bună de a învăța arta înșelăciunii decât să-ți petreci anii de formare urmărind cei mai buni gambleri cum își pavează drumul trișând către cele mai încăpătoare seifuri bancare? Moss a negat mereu că a fost un jucător necinstit, dar există mici îndoieli în acest sens. Pokerul era un joc diferit în acele vremuri. Pentru fiecare gambler venit să își testeze cu onestitate abilitățile, erau câte zece arici disperați pentru a găsi o scurtătură în drumul lor către un milion de dolari.

Johnny era, de asemenea, extrem de pasionat de bowling și golf, alte două hobby-uri care i-au permis să facă pariuri mari, câștigând peste 2 milioane de dolari din pariuri pe terenul de golf. O poveste faimoasă spune că Moss a făcut un pariu cu un om de afaceri bogat, jucând pentru $50.000 gaura. Cash-ul de la finalul pariului lui Moss era suportat din bani mafioți. La începutul jocului, Moss pierdea. În timp ce Moss săpa o groapă monetară tot mai adâncă, gangsterii săpau literalmente o groapă pentru adversarul său, dacă acesta ar fi câștigat jocul și ar fi plecat cu banii lor. Moss a reușit să se redreseze spre finalul jocului și să termine duelul victorios. Omul de afaceri bogat a venit și i-a strâns mâna, spunându-i lui Moss că trebuie să fi fost cel mai norocos bărbat în viață, la care Moss i-a răspuns: ”Nu domnule, tu ești”. Moss i-a salvat viața omului de afaceri pe ultima sută de metri, fără ca bărbatul să fi fost conștient de pericolul care îl pândea dacă ar fi câștigat.

Deși acuzațiile de înșelăciune sunt frecvente, poziția lui Johnny pe Muntele Rushmore al jucătorilor de poker este de necontestat. Johnny a câștigat milioane de dolari jucând cărți și efectuând pariuri sportive, dar banii obținuți din gambling vin ușor și pleacă la fel de ușor. Nu ar fi fost ieșit din comun să-l vezi pe Johnny trecând de la o masă la care câștiga mii de dolari la o masă de zaruri unde câștigurile se risipeau în doar câteva minute. Johnny i-a dat odată soției sale $200.000 pentru a cumpăra o casă, dar peste noapte și-a cheltuit restul economiilor sale. A doua zi dimineața a trebuit să-i ceară soției să-i dea banii inapoi pentru ca el să se apuce de reconstruirea averii lor! Se pare că Moss a pariat aproximativ 8 milioane de dolari în timpul vieții sale.

Îți amintești de renumitul șef al mafiei și proprietar de cazino, Benny Binion, omul care l-a învățat pe Johnny Moss trucurile meseriei? În 1951, Benny l-a sunat pentru a-i spune lui Johnny că organizează un turneu special pentru ca Johnny să poată juca împotriva infamului Nick ‘The Greek’ Dandolos la faimosul său Cazino Horseshoe. Fiecare mână care urma să se joace era deschisă publicului pentru divertisment. Benny i-a pus pe cei doi maeștri de cărți așezați la intrarea din față a cazinoului, pentru ca toți să-i privească și să le admire jocul. Jocul s-a derulat zi de zi, timp de cinci luni. Pentru Benny, jocul a fost o reclamă publicitară menită să atragă atenția publicului către cazinoul său, dar pentru Johnny era o oportunitate grozavă de a printa bani. Se pare că Moss a câștigat peste 2 milioane de dolari din bankrollul lui The Greek. Într-una din zile, abătut că a pierdut o sumă așa de mare de bani, Dandolos s-a ridicat și a spus: ”Domnule Moss, trebuie să te las să pleci”.

Pare o poveste grozavă, nu? O poveste este tot ce se confirmă a fi. Nu s-au găsit articole din ziar care să menționeze că jocul ar fi fost deschis publicului, iar Binion nu a făcut nicio mențiune despre el în timpul unui vast interviu pe care l-a acordat pe perioada primelor turnee World Series of Poker.

Mulți ani mai târziu, în 1970, Binion l-a sunat din nou pe vechiul său prieten Johnny Moss pentru a-l informa despre un nou turneu pe care dorea să îl organizeze. Binion plănuia să invite cei mai buni opt jucători de poker ai epocii la un joc pe mize mari la cazinoul său. Când jocul urma să se încheie, jucătorii trebuiau să decidă între ei cine va fi încoronat rege. Jucătorii trebuiau să scrie pe o foaie de hârtie cine credeau ei că ar trebui să fie câștigătorul, dar toți cei de la masă au scris propriul lor nume. Abia când au fost forțați să scrie numele celui mai bun jucător de la masă, altui decât ei înșiși, Johnny a fost ales câștigătorul primului World Series of Poker. În anul următor a fost folosit pentru prima dată un format freezout, iar Moss a învins alți 5 jucători pentru al doilea său titlu WSOP la rând. Johnny a câștigat un al treilea titlu WSOP în 1974, un eveniment winner-take-all cu $10.000 buy-in la care au participat 16 jucători. Moss a mai câștigat cinci brățări WSOP în 1975, 1976, 1979, 1981 și 1988. Atunci când a câștigat-o pe ultima, avea 81 de ani.

Între 1970 și 1995, Johnny Moss a fost prezent la fiecare World Series of Poker și a acumulat un total de nouă brățări WSOP în tot acest timp. Johnny Moss și-a petrecut restul vieții trăind în Vegas, unde în cele din urmă a murit în 1995, pe 16 decembrie. Ce poate fi mai potrivit, unul dintre cei mai mari jucători de poker ai erei moderne murind în Mecca jocurilor de noroc? Johnny Moss, alături de suișurile și coborâșurile pe care le-a experimentat în lunga lui viață de jucător de cărți, spune de fapt povestea de viață a multor altor jucători mai puțin celebri decât el. O alegorie perfectă pentru atât de mulți cowboy născuți în afara timpului. Culmile sunt amețitoare, iar prăpăstiile pot fi debusolante, chiar sfâșietoare. Johnny Moss va fi amintit pentru totdeauna ca un monument al excesului și generozității în egală măsură.

 

Mike D