Probabilitățile în poker

Ca jucător de poker, este esențial să cunoști cotele și ierarhia mâinilor la poker pentru a ști cum îți calculezi șansele de câștig. Acest ghid a fost conceput pentru acei jucători care au cunoștințe de bază privind pokerul dar nu știu cum să-și calculeze cel mai bine probabilitatea de câștig la poker și de a-și măsura, astfel, șansele de succes pe termen scurt sau lung.

Cum se calculează cotele

Cotele la poker reprezintă probabilitatea de câștig la orice mână dată. O cotă mai mare înseamnă o șansă mai mică de câștig: în general, cota este afișată ca un raport format din două numere și indică posibilul randament al investiției. De exemplu, o cotă de nouă la unu (9:1) înseamnă că pentru fiecare dolar pariat vei câștiga 9 dolari. Dar să începem cu începutul. Înainte de a înțelege cotele la poker, trebuie să înveți să-ți calculezi outurile (cărțile salvatoare). Acestea sunt cărțile care te pot ajuta să-ți îmbunătățești mâna și să o transformi într-o mână mai valoroasă decât cea pe care bănuiești că o are adversarul. Jocul începe cu un pachet de 52 de cărți, dintre care două sunt în mâna ta, iar alte patru cărți sunt întoarse cu fața în sus pe masă pe flop și pe turn. Ceea ce înseamnă că, din cele 37 de cărți pe care nu le-ai văzut, există 9 cărți salvatoare. Astfel, cota de a primi una din cărțile de care ai nevoie este de 4:1.

Tabel de cote la poker

Dacă vrei să afli care sunt cotele și probabilitățile celor mai comune mâini de poker, aruncă o privire pe tabelul nostru de cote la poker. Îl poți imprima și păstra la îndemână în timpul jocului sau poți calcula cotele online dintr-o privire. Odds & probabilities for common poker hands

Cotele mâinilor comune la poker

Pentru a te ajuta să devii un jucător mai bun, am făcut o listă cu cotele celor mai comune mâini la poker și cu situațiile cu care este posibil să le întâlnești la masă. Pentru a afla mai multe despre strategiile de bază și terminologia jocului de poker, te așteptăm la școala noastră de poker.

Chintă la două capete (4.8:1)

O chintă la două capete (open-ended straight draw – OESD) reprezintă posibilitatea de a realiza o chintă cu oricare din cărțile de la capete. De exemplu, dacă ai 6, 7, 8 și 9, oricare din cărțile 10 sau 5 te vor ajuta să faci o chintă. Există opt cărți salvatoare: patru x 5 și patru x zece. Totuși, trebuie să ții cont că aceste cote pleacă de la premisa că nu există posibilitate de culoare pe masă și că tragi la cea mai bună mână, ceea ce poate să nu fie cazul.

Patru cărți la culoare (4,1:1)

Patru cărți la culoare este o mână din care nu mai lipsește decât o singură carte pentru a face culoare. Dacă ai în mână două cărți la culoare (cărțile pe care le-ai primit la începutul mâinii) și mai sunt două cărți la culoare pe masă, ai o mână bună, deoarece sunt rare situațiile în care un alt jucător are două cărți proprii de aceeași culoare. Cu toate acestea, dacă nu ai Asul, trebuie să stai cu ochii-n patru, deoarece șansele de câștig sunt mai mici în acest caz.

Chintă spartă (10,5:1)

Cunoscută și sub denumirea de gutshot, chinta spartă este formată din patru cărți pentru chintă, atunci când lipsește una din cele trei cărți din mijloc. De exemplu, 8, 9, 10, J și Q este o chintă – dacă lipsește optul sau dama avem o chintă la două capete, dacă lipsește nouarul, decarul sau valetul avem o chintă spartă. Din nou, cotele pornesc de la premisa că tragi la cea mai bună mână posibilă – dar, atenție, dacă nu folosești ambele cărți proprii pentru a face chinta, cel mai probabil nu ești într-o situație privilegiată

O pereche la două perechi sau trei bucăți (8,2:1)

Două perechi reprezintă a 7-a cea mai valoroasă mână de poker și se formează cu două cărți de aceeași valoare. De exemplu, dacă ai J-T și presupui că adversarul are o pereche de ași, ai cinci cărți salvatoare cu care îl puteți bate: trei decari și doi valeți. Dar această cotă presupune că adversarul nu are AJ sau AT, ceea ce poate fi periculos.

Cărți superioare (6,7:1)

„Carte superioară” se referă la cărțile proprii care sunt mai mari decât orice altă carte de pe masă. De exemplu, dacă ai as și damă iar pe flop se întorc un 10, un 8 și un 6, ai două cărți superioare față de cărțile de pe masă. În funcție de ce crezi că are adversarul, ai șase outuri și șanse de 6,7:1 – dar acest lucru se va adeveri doar dacă presupunerea ta este corectă.

Tragere la pereche (22:1)

Un jucător trage dacă mâna sa este incompletă și are nevoie de cărți suplimentare pentru a o completa. Deseori, această tragere este destul de hazardată și rareori merită jucată. În general, dacă nu poți face o deducție exactă privind cărțile adversarului atunci când tragi la pereche, e mai bine să presupui că are acea carte care va bate cartea ta și să te arunci, pentru a evita astfel pierderile.

Probabilitatea cărților proprii

Află ce probabilități sunt de a primi anumite cărți în mână.

s
Hand Probability Odds
AK (sau alte cărți consecutive de culoare) 0.00302 330.5 : 1
AA (sau altă pereche) 0.00452 220 : 1
AK, KQ, QJ sau JT de culoare 0.0121 81.9 : 1
AK (sau orice cărți mari, inclusiv de culoare) 0.0121 81.9 : 1
AA, KK, QQ 0.0136 72.7 : 1
AA, KK, QQ, JJ 0.0181 54.25 : 1
Cărți de culoare, de la J în sus 0.0181 54.25 : 1
AA, KK, QQ, JJ, TT 0.0226 43.2 : 1
Cărți de culoare, de la 10 în sus 0.0302 32.2 : 1
Cărți consecutive de aceeași culoare 0.0392 24.5 : 1
Cărți consecutive de aceeași culoare, de la 10 în sus 0.0483 19.7 : 1
Orice 2 cărți, de la Q în sus 0.0498 19.7 : 1
Orice 2 cărți, de la J în sus 0.0905 10.1 : 1
Orice 2 cărți, de la 10 în sus 0.143 5.98 : 1
Cărți consecutive 0.157 5.98 : 1
Orice 2 cărți, de la 9 în sus 0.208 3.81 : 1
Cărți neconsecutive, de culori diferite, între 2 și 9 0.534 0.873 : 1

Întrebări frecvente despre cotele la poker

Pentru a calcula cotele la poker și capitalul propriu (respectiv șansa ta de a câștiga potul), trebuie mai întâi să știi câte cărți există care vă pot completa mâna. Sunt patru cărți de același fel și 13 cărți din fiecare culoare. Există multe modalități în care poți calcula chiar ușor cotele la poker – mai ales dacă ești începător – de exemplu tabelul nostru de cote.

O strategie solidă la poker înseamnă în primul rând să știi ce mâini să joci și ce mâini să arunci. Atunci când decizi în ce mâini te implici, trebuie să te întrebi ce șanse are mâna respectivă prin comparație cu mâinile jucate de adversari, plecând de la presupunerea că mâinile lor sunt mai bune decât ale tale. Cele mai bune mâini de jucat înainte de flop sunt perechile mari, adică AA, KK și QQ, urmate de cărțile mari la culoare, precum A-K.

Fiecare mână de poker poate câștiga în fața altora, iar atunci când decizi ce să joci trebuie să alegi întotdeauna mâna care îți dă cele mai mari șanse de a câștiga. Singura modalitate în care poți afla ce mâini de poker să joci este să înveți cotele acestora și cum se compară cu alte mâini. Aruncă o privire peste ghidul nostru în care sunt ordonate mâinile de poker descrescător pentru mai multe informații.

Probabilitatea de a realiza o chintă roială poate fi calculată pornind de la numărul de chinte roiale posibile și împărțind acest număr la numărul total de mâini de poker. Chinta roială se poate forma în patru moduri (câte una pentru fiecare culoare), ceea ce înseamnă o probabilitate de aproximativ 1 din 30.940 în general, sau o probabilitate de 1 din 649.740 de a face o chintă roială din primele cinci cărți.

Realizarea unei chinte mici pe flop este extrem de puțin plauzibilă, cu o probabilitate de aproximativ 0,02% sau mai puțin. Calculul probabilității unei Roiale mici în general depinde de numărul de combinații diferite de trei cărți care pot crea o chintă la culoare, prin urmare este important să știi care sunt cărțile tale salvatoare. În general, șansa de a face o Roială mică este de 1 la 6.180.020, sau de 4,62%.

Șansele de a primi o anumită pereche în mână când joci împotriva unui singur jucător, de exemplu AA, sunt de 1:220, în timp ce șansele ca o altă persoană să primească popi serviți sunt semnificativ mai mari, de 1:205. Atunci când la masă sunt nouă adversari, șansele devin de 1 la 21,8.

Probabilitatea de a primi ași serviți într-o mână este de 6/1326. Atunci când ești la o masă de nouă jucători, probabilitatea de a câștiga cu ași serviți este de 31,36%, presupunând că toți jucătorii rămân în joc până la sfârșit. Așii serviți câștigă în 85% din situații împotriva unui adversar, deși probabilitatea este diferită în funcție de celelalte mâini posibile la masă și de numărul de adversari.

Dacă ai o pereche în mână, șansele de a lovi 3 bucăți pe flop sunt de circa 1 la 8, echivalentul unor probabilități de 7.5:1 sau 12%. În general, ar trebui să lovești 3 de-un fel pe flop în 12% din dățile când ai pereche servită sau o dată la 9 dăți.

O carte salvatoare (out) este o carte pe care nu ai văzut-o și care, dacă este trasă, îți îmbunătățește mâna pentru mai multe șanse de câștig. A ști numărul de out-uri pe care îl ai și pe care îl au adversarii tăi este o componentă esențială a strategiei la poker și este crucial pentru a calcula cotele mâinilor de poker.

Capitalul potului reprezintă șansa ta de a câștiga potul, exprimată în procente, și depinde, evident, de cărțile pe care le ai. De exemplu, dacă ai o șansă de 70% de câștig cu mâna ta, ai 70% capital de pot în mâna respectivă.

Cotele la poker se referă la probabilitatea ca un eveniment să aibă loc și îți permit să calculezi câți bani ai putea câștiga dacă lovești cea mai bună combinație de la masă. O cotă bună înseamnă o șansă mai mare de succes și se calculează pe baza capitalului mâinii tale. Cu cât cota împotriva ta este mai mare, cu atât șansele de câștig sunt mai mici.

Cota pentru culoare pe flop, dacă ai două cărți la culoare în mână este 118/1, iar cota pentru patru cărți la culoare pe flop dacă ai două cărți la culoare în mână este 8/1. Trebuie să joci cu atenție aici, deoarece orice jucător cu o carte mai mare de aceeași culoare ca a ta are o șansă puțin mai mare de 2:1 de a primi o altă carte pe turn sau river și de a câștiga.

Deși așii formează o mână câștigătoare în 80% din cazuri, sunt predispuși să piardă în fața unor mâini mai bune. Două perechi vor câștiga potul în 31% din cazuri, în timp ce o singură pereche va câștiga potul în 27% din cazuri. Trei bucăți este o mână cu care se câștigă potul în 12% din cazuri, în timp ce o chintă va câștiga, în medie, în 9% din cazuri.

Matematica ajută, dar există multe moduri în care poți fi bun la matematică când jucați poker. Poți citi, îți poți folosi intuiția, sau poți profita de instrumente online, precum simulatoare și tabele. Mulți jucători profesioniști au ajuns la acest nivel datorită experienței lor, care îi ajută să calculeze automat când să se arunce, când să plătească sau când să intre all-in.