Cum se joacă poker

Pokerul este un joc de cărți popular, ușor de învățat, dar greu de stăpânit. Poate că abia ai început să joci poker sau doar ești curios de ce-l joacă prietenii tăi: ghidul nostru include cele mai bune sfaturi și strategii de poker atât pentru începători, cât și pentru jucătorii intermediari și avansați. Încearcă-le cu încredere!

Cum se joacă poker: Noțiuni de bază

Pentru jocul de poker, este nevoie de un pachet normal de 52 de cărți. Jucătorii pariază unii împotriva celorlalți, bazându-se pe cărțile din mână, pe strategie și pe noroc pentru a câștiga potul. Versiunea cea mai răspândită de poker este Texas Hold’em, joc în care mâna de poker se formează după ce fiecare jucător a primit două cărți proprii și s-au întors cu fața în sus pe masă cinci cărți comune (trei pe flop, una pe turn și una pe river). Jucătorii trebuie să le combine pentru a forma o mână de poker din cinci cărți cu valoarea cea mai mare. Există două modalități de a câștiga la poker;

  • Blufează, încercând astfel să-ți forțezi adversarii să arunce cărțile, sau
  • Lovește cea mai mare mână de poker din cinci cărți la showdown

Showdown-ul (arătarea cărților) are loc atunci când nu s-a stabilit un câștigător clar din rundele de pariere, prin urmare toți jucătorii rămași în joc își arată cărțile pentru a stabili mâna cea mai valoroasă.

Reguli de bază în poker

Când joci poker și încerci să-ți construiești o strategie, există anumite reguli de bază pe care e bine să le cunoști. Dacă vrei să știi mai multe despre cum să începi să joci poker online și cum să-ți creezi o strategie solidă, treci pe la școala noastră de poker. Regulile de bază la poker sunt:

Ierarhia mâinilor la poker

În poker, câștigătorul este stabilit de mâna cu valoarea cea mai mare- de aceea este esențial să înțeli ierarhia mâinilor la poker pentru a ști dacă e cazul să blufezi, să plătești, să te arunci sau să plusezi. Mâna de poker cea mai valoroasă este Chinta roială, compusă din A, K, Q, J și 10 de aceeași culoare, în timp ce mâna cea mai slabă la poker este Carte mare, atunci când nu se realizează nicio altă combinație.

Poziții la masă

Pozițiile la masă determină ordinea de joc. Toate acțiunile sunt centrate în jurul butonului (sau dealerului), precum și în jurul jucătorilor small blind și big blind, poziționați la stânga butonului. Jucătorii aflați în aceste poziții sunt primii care acționează după flop și vor influența acțiunile celorlalți jucători la fiecare rundă.

Acțiuni pre-flop și după flop

Pre-flopul începe cu jucătorul așezat în stânga jucătorului big blind și continuă în sensul acelor de ceasornic, big blindul fiind ultimul. Jucătorii trebuie să realizeze una din următoarele trei acțiuni:

  • Call
  • Check
  • Raise

Flopul se referă la distribuirea și întoarcerea cu fața în sus a primelor trei din cele cinci cărți comune. În etapa ulterioară, jucătorii pot să spună pas, să plaseze un pariu, să plătească, să arunce cărțile sau să pluseze, în funcție de cât de bine se potrivesc cărțile comune cu cărțile din mâna lor.

Acțiuni după turn

A patra carte comună – turn – se distribuie după flop, fiind urmată de încă o rundă de pariere.

Acțiuni după river

Urmează riverul, în care se arată ultima carte comună, iar jucătorii vor ști cum arată cea mai valoroasă mână finală pe care o pot realiza. Dacă după river nu s-a stabilit niciun câștigător evident, jocul trece în etapa de showdown (arătarea cărților).

Arătarea cărților (showdown)

Showdown-ul are loc atunci când sunt cel puțin doi jucători rămași în joc, care trebuie să-și arate cărțile pentru a stabili câștigătorul mâinii. Potul este câștigat de jucătorul cu mâna cea mai valoroasă din cinci cărți.

Tehnici de bază în poker

Pokerul este atât de popular pentru că reușește să combine strategia, psihologia și norocul. Înainte de a începe să joci, este recomandat să înveți câteva strategii de bază. În primul rând, trebuie să stăpânești ierarhia mâinilor. De altfel, cea mai frecventă greșeală a începătorilor este să creadă că au o mână câștigătoare, când de fapt există o mână mai bună pe care nu a luat-o în considerare. Citește ghidul nostru privind ierarhia mâinilor de poker pentru a afla mai multe. De asemenea, e indicat să înveți terminologia din poker pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă în fiecare rundă. După ce se fac cărțile, jucătorii au opțiunea de a plăti (call – o sumă egală cu suma plusată de jucătorii anteriori), de a se arunca (fold – a renunța la pot și la toate jetoanele deja investite în pot) sau de a plusa (raise – a pune mai multe jetoane în pot). Fără a cunoaște terminologia corectă, poți ajunge să faci o mișcare greșită fără să îți dai seama unde ai greșit. Consultă pagina noastră de dicționar de poker pentru mai multe informații.

Pentru a ști cum se va desfășura jocul, e important să te familiarizezi cu formatul de poker ales. De exemplu, un joc de Texas Hold’em începe când dealerul a împărțit două cărți fiecărui jucător, începând de la big blind. Jucătorul BB este primul care va acționa și poate decide dacă vrea să parieze sau să spună pas (check), apoi urmează o rundă de pariere. Ulterior, sunt distribuite trei cărți comune pe flop și urmează o altă rundă de pariere. Apoi se întorc celelalte două cărți comune, pe turn (după care urmează o altă rundă de pariere) și pe river. După river urmează runda finală, sau showdown-ul, în care se stabilește câștigătorul. Consultă ghidul nostru pentru Texas Hold’em ca să afli mai multe informații, posibile strategii și ponturi.

Sfaturi pentru începători

Pokerul poate părea complicat, dar e suficient să urmezi câteva sfaturi esențiale pentru a porni cu o bază solidă, urmând să îți îmbunătățești și să-ți dezvolți strategia pe parcurs. În continuare, recomandările noastre pentru începători:

1. Nu juca toate mâinile

O eroare comună a începătorilor este că joacă fiecare mână, fără a lua în considerare mâinile pe care le pot avea adversarii. Cu cât joci mai multe mâini, cu atât crește probabilitatea de a pierde. Cheia succesului stă tocmai în a lua permanent decizii privind mâinile care trebuie jucate și cele care trebuie aruncate devreme.

2. Studiază cărțile de pe masă

Nu pierde nicioată din vedere cărțile care au fost întoarse pe masă, deoarece sunt esențiale pentru a stabili valoarea mâinii tale. Ai făcut culoare? Ai chintă la două capete? Știi de ce cărți ai nevoie pentru a forma cea mai bună mână de la masă?

3. Nu blufa în exces

O altă idee preconcepută des întâlnită la poker este că trebuie să blufezi pentru a câștiga. În opinia noastră, este mai bine să-ți joci bine cărțile decât să încerci să blufezi pentru a-ți convinge adversarii să se arunce, pentru că nu știi niciodată ce indicii te pot da de gol, iar succesul unui bluf vine din experiență și cunoștințe.

4. Fii atent la poziția la masă

Poziția la masă este un factor deosebit de important la poker, în special la Texas Hold’em. Pentru un începător, cele mai bune poziții sunt cele în care este ultimul care acționează la o anumită mână, ceea ce îi dă mai mult timp să-și analizeze mâna înainte de a decide orice acțiune.

5. Joacă pe termen lung

Ca începător, vei pierde uneori – dacă nu chiar de cele mai multe ori. Deși nu vei avea mereu noroc, trebuie să încerci să înveți ceva și din jocurile câștigate, și din cele pierdute, pentru a-ți consolida strategia pe termen lung.

Sfaturi pentru jucătorii de nivel mediu

După ce stăpânești bine strategiile pentru începători, poți trece la nivelul următor. Sfaturile noastre pentru jucătorii de nivel mediu:

1. Învățați cotele

Pentru a juca poker la nivel superior, trebuie să înțelegeți bine cotele diferitelor mâini pe care le puteți avea. După ce învățați cotele, veți ști mai bine când trebuie să plătiți, să vă aruncați, să plusați sau să spuneți pas la fiecare rundă și veți avea astfel mai multe șanse de succes.

2. Blufați

Deși trebuie să evitați să blufați prea mult ca începător, este esențial să învățați să blufați pentru a deveni un bun jucător de poker. A blufa înseamnă a-i face pe ceilalți jucători să creadă că aveți o mână mai bună decât în realitate. Cu toate acestea, trebuie să blufați doar după ce ați câștigat jucând bine sau dacă nu sunt mulți jucători implicați în pot.

3. Plusați

Ca jucător de nivel mediu, ar trebui să vă gândiți să plusați mai des, pe măsură ce vă crește încrederea în propriile forțe. E bine să plusați dacă sunteți convins că aveți cea mai bună mână de la masă sau atunci când vreți să îndepărtați alți jucători.

4. Asumați-vă mai multe riscuri

Pe măsură ce câștigați experiență, vă puteți permite să începeți să jucați mâini mai hazardate, de exemplu perechi mici, dacă sunt suficienți bani în pot pentru a justifica riscul. Uneori este bine să jucați mâini hazardate și pentru a crea confuzie în rândul adversarilor.

5. Învățați tiparele de pariere

Cheia pentru a vă îmbunătăți strategia este să identificați tiparele de pariere ale celorlalți jucători, ceea ce vă va permite să vedeți care sunt cei mai slabi jucători. Învățați să citiți poker face-ul adversarilor (atât online cât și offline!) și să identificați indiciile care îi dau de gol, pentru a lua decizii informate.

Sfaturi pentru avansați

După ce stăpâniți bine tehnicile de joc la nivel mediu, puteți trece la nivelul următor folosind strategii avansate în poker. Câteva sfaturi pentru jucătorii avansați:

1. Folosiți matematica

Teoria matematică este esențială pentru îmbunătățirea considerabilă a jocului dumneavoastră. Poate ca începător v-ați bazat pe calculatoare online sau pe cheat sheets, dar a venit vremea să memorați mâinile care au un avantaj asupra altora și care sunt probabilitățile dumneavoastră de succes.

2. Blufuri avansate

După ce învățați cum să interpretați cel mai bine atmosfera de la masă și adversarii, pregătiți-vă să folosiți tehnici avansate de blufare. Mulți jucători încep să blufeze înainte de flop sau imediat după flop, după care își pierd cumpătul. Trebuie să folosiți bluful până la capăt dacă știți că mâna dumneavoastră are suficient capital.

3. Perfecționați-vă poker face-ul

Strategia dumneavoastră la jocul de poker se va îmbunătăți considerabil după ce învățați să nu vă dați de gol. Atunci când urmăriți adversarii de la masă, puteți observa anumite indicii subtile, pe care apoi le puteți identifica în propriul stil de joc, pentru a le putea elimina.

4. Plusări avansate

Plusarea este cea mai eficientă tactică la poker dacă doriți să vă intimidați adversarii. Dacă sunteți pregătit să treceți la următorul nivel de strategie, trebuie să vă gândiți la re-plusare, mișcarea cea mai intimidantă pe care o puteți face, deoarece de obicei implică foarte mulți bani.

5. Urmăriți profesioniștii

Lucrul cel mai bun la poker este că puteți învăța mereu cum să vă rafinați și să vă dezvoltați strategia, iar una din cele mai bune metode de a evolua permanent este să vă uitați la jucătorii profesioniști când concurează online. Nu uitați să urmăriți membrii Echipei GGPoker pe GGPoker.TV!

Ce sunt blindurile?

Înainte de distribuirea cărților la poker, jucătorii trebuie să fie atenți cine este „butonul” sau dealerul. Scopul butonului este de a stabili unde începe acțiunea la fiecare rundă, și anume cu jucătorul din stânga butonului, denumit „small blind”. Apoi urmează „big blindul”, jucătorul situat în stânga small blindului. Blindurile înseamnă pariurile obligatorii plasate de jucători și se utilizează în jocurile care se joacă frecvent fără ante-uri, pentru a permite unui jucător să se arunce fără să plaseze un pariu.

Cum se joacă online pe GGPoker

La GGPoker, există multe jocuri și turnee de poker pe bani reali, într-o diversitate de formaturi, pentru toate nivelurile de aptitudini și pentru toate preferințele. Pentru a începe să jucați online, descărcați aplicația GGPoker și înregistrați-vă gratuit pentru a accesa fascinanta lume a pokerului online.

Tipuri de poker

Pentru a afla exact ce tip de poker vi se potrivește cel mai bine, trebuie să știți cât variante de jocuri de poker sunt disponibile, din care puteți alege. Cele mai comune tipuri de poker sunt:

Texas Hold'em

Aceasta este varianta cea mai populară a jocului de poker, devenind formatul preferat pentru majoritatea turneelor televizate.

Omaha

Omaha Poker este similar ca format cu Texas Hold’em, doar că jucătorii primesc patru cărți proprii în loc de două. Vizitați Ghidul nostru pentru Omaha poker pentru a afla mai multe.

7 Card Stud

Spre deosebire de Texas Hold’em și Omaha, 7 Card Stud se joacă cu o structură de pariere cu limită, respectiv pariurile se fac în tranșe fixe la fiecare rundă.

Există și alte variante ale jocului de poker, în funcție de diferiți factori precum pariuri limitate, majorarea incrementală a pariului sau numărul de cărți comune întoarse pe față, inclusiv 7 Card Stud Hi/Lo, Pot-limit Omaha sau Limit Hold’em. Pe GGPoker, toate jocurile de Texas Hold’em sunt „no limit”, ceea ce înseamnă că nu există limite în ceea ce privește suma maximă pe care un jucător o poate paria dintr-o dată.

Alte articole pentru începători

După ce v-ați stabilit o strategie de bază la poker și v-ați familiarizat cu regulile și terminologia specifice, încă mai aveți multe de învățat pentru a vă dezvolta strategia. Alte articole utile pe care le puteți consulta sunt prezentarea terminologiei din poker, sfaturile noastre de strategie pentru jucătorii de toate nivelurile și explicarea probabilității mâinilor la poker.